Connect with us

MENADŽMENT

7 osnovnih saveta za pokretanje uspešnog kućnog salona

kućni salon
frizerski salon u kući

Kažu da su preduzetnici okosnica naše ekonomije, i mi smo skloni da se sa njima složimo. Danas ljudi pronalaze načine da sami izađu iz svih vrsta industrije, iz svojih kancelarija i da budu sami sebi gazde. Ako ste frizer, to možete učiniti lakše nego što mislite. U stvari, možda ćete moći da postavite svoj salon u udobnosti sopstvenog doma. Evo kako da pokrenete takav salon, koji u jednom trenutku može prerasti u pravi beauty ili spa centar.

 

Saveti za pokretanje kućnog salona

Vaša stručnost i veština možda su najbolje sredstvo koje je potrebno vašem salonu, ali daleko je od jedinog. Evo kako da započnete:

  1. Istražite pravnu stranu stvari

Pre nego što počnete da pretvarate vaš dom u salon lepote i distribuciju proizvoda, morate biti sigurni da možete započeti svoj posao bez pravnih problema.

Da li vam je dozvoljeno da vodite posao u svojoj kući? Da li imate udruženje vlasnika zgrade koje postavlja ograničenja za kućne kompanije? Postoje li problemi u zoniranju ili dozvole koje trebate uzeti u obzir?

Svaka oblast je jedinstvena. Važno je da se konsultujete sa lokalnim advokatom o tome kako da svoj salon držite po propisima. Možda je pametno raditi kao nezavisni paušalac koji pruža usluge, a ne voditi se kao stvarni posao dok  ne budete spremni da proširite vaše poslovanje i uđete u sistem oporezivanja.

 

  1. Napravite određeni prostor

Ako zaista želite da izgradite bazu klijenata i uspešan salon, ne možete samo da privučete salonsku stolicu u svoju dnevnu sobu i otpočnete svoj rad.

Postavite u svom domu predviđen prostor za salon. Možda imate ostavu ili spavaću sobu za goste koje možete da preuredite.

To vam omogućava da svojim klijentima pružite više tog „salonskog iskustva“. Imaćete mesto za svu svoju opremu tako da može biti organizovana i dostupna.

Kao dodatni bonus, salon možete ukrasiti na bilo koji način koji želite i tako započnete razvoj svog brenda.

 

  1. Uradite pravu stvar

Svi kažu da je prvo pravilo vođenja malog biznisa održavanje niskih troškova. To je tačno, ali postoje ograničenja.

Ne smeštajte klijente u stolicu za stolom u vašoj trpezariji. Pokušajte da stvorite udobno salonsko iskustvo, a za to vam je potrebna prava salonska stolica.

Isto važi i za šamponjeru. Ne morate da kupujete najskuplju salonsku opremu na tržištu, ali ne možete da koristite ni standardni umivaonik za kupatilo.

 

  1. Postanite nalepnica za rekorde

Možda nije najuzbudljivija stvar na svetu, ali vođenje evidencije može da stvori ili pokrene posao iz više razloga.

Prvo, pomaže vam da smanjite porez. Čuvajte zapise za sve što kupite za salon, od opreme do preparata. Sve ovo može smanjiti vaše poresko opterećenje i dati vam bolju profitnu maržu.

Drugi razlog za vođenje evidencije je taj što stvara bolje iskustvo za vaše klijente.

Recimo da radite prilagođenu boju na kosi klijenta. Sviđaju im se, a nekoliko meseci kasnije vraćaju se po novu frizuru.

Kako znate koje ste boje koristili da biste ih mogli uporediti sa trenutnim stanjem? Ne možete, osim ako niste vodili evidenciju o istoriji svakog klijenta.

 

  1. Imajte realne cene

Kada klijent plaća usluge u salonu, ne plaća samo rezultate. Oni plaćaju celokupno iskustvo, od okruženja do razgovora.

Morate biti realni u cenama kako biste klijentima pružali drugačije iskustvo nego što bi imali u beauty centru visokog cenovnog razreda. Čak i ako ste stilista sa bogatim iskustvom, morate da razmotrite više faktora  i da ih uključite u svoje cene.

Mnogi saloni u svojim ranijim danima naplaćuju niske cene i povećavaju svoju reputaciju jer grade brend. Zapamtite da su vaše cene privremene. Prvo pokušavate da izgradite lojalnost, a zatim možete da povećate zaradu.

 

  1. Nemojte potcenjivati svoj softver

Spomenuli smo koliko je važno imati dobru frizersku stolicu i šamponjeru , ali vaša oprema se tu ne završava. Softver vašeg salona još jedan je vitalni element uspeha vašeg salona.

Softver vašeg salona olakšava rezervaciju termina i pregled vašeg rasporeda. Takođe vam može pomoći da pratite klijente, vodite važne zapise i još mnogo toga.

 

  1. Izbegavajte suviše brzo skaliranje kućnog salona

Ako ste poput većine preduzetnika, imate velike snove za svoj budući posao. Ako pokušate da ubrzate proces rasta, to bi moglo dovesti do gašenja vašeg biznisa.

Ne zapošljavajte nove stiliste onog trenutka kada počnete da zarađujete. U redu je imati manje liste čekanja, jer one klijentima govore da ste vredni čekanja.

Ukoliko ipak dođete do tačke u kojoj odbijate nove klijente, širenje će verovatno biti vredno ulaganja. Kada dodate novog stilistu, uverite se da je to neko ko ima ličnost i želju da se posveti vašem poslu na sličan način kao što to radite vi.

 

Prvi dani cvetanja vašeg kućnog salona

Svaki veliki posao mora negde započeti. Uostalom, samo je bitno da svoje troškove snizite dok vaš biznis ne postane dovoljno veliki da pokrije više troškova. Kućni salon je savršen način za početak.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Advertisement

NAJČITANIJE

Otvaranje frizerskog salona Otvaranje frizerskog salona

Kako da otvorim Beauty centar ili frizerski salon? 14 saveta za uspeh u 2021.

BUSINESS

marketing saveti marketing saveti

50 saveta za uspešan marketing vašeg beauty centra

MARKETING

Kako pobediti u dizajniranju salona (čak ako je to i vaš prvi salon)

INNOVATIONS

Šta bi trebalo da znate o milenijalcima i generaciji Z?

MENADŽMENT

Connect