Connect with us

BUSINESS

NAJTAČNIJE INFORMACIJE U VEZI SA DRŽAVNOM POMOĆI U BEAUTY BRANŠI

U ovom tekstu ćete naći sve relevantne odgovore na nedoumice u vezi sa državnom pomoći nastale usled pandemije Korona virusa. U sastavljanju teksta su učestvovali advokati, knjigovodje i poreski stručnjaci.

Za razliku od drugih koji su pisali o ovom temi, nismo se bavili prostim prepisivanjem

U pisanje ovog teksta je uključeno dopisivanje sa Privrednom komorom Srbije, sa ministrom finansija.

Zbog toga tekst koji ćete da dobijete na portalu Lepota i Zver možda dobijate malo kasnije nego na drugim mestima, ali dobijate najpotpunije informacije do kojih je u ovom trenutku moguće doći. 

Napominjemo da je, i pored svih naših napora, bilo nemoguće dobiti zvanično i obavezujuće tumačenje onoga što nas najviše i zanima – koliko će da nas košta besplatna pomoć privredi?

Zbog toga smo, u saradnji sa stručnjacima iz različitih oblasti, razvili nekoliko mogućih rešenja kako bismo sprečili da se ova najavljena pomoć pretvori u košmar i dodatne troškove, samo zbog nepostojanja nekoga ko bi stao iza svojih reči i izdao obavezujuće uputstvo o tome kako treba postupati da bi se izbeglo dvostruko oporezivanje.

Koren problema sa merama pomoći

Koren problema najavljene pomoći je poreski tretman pomoći. Na naš upit i inicijativu, Privredna komora Srbije je u saradnji sa Ministarstvom finansija dala odgovor da najavljena pomoć ima isti tretman kao i bilo koje drugo davanje radniku, i da je opterećena porezima i doprinosima

Ovo u praksi znači da ćete na 30.000 dinara koje dajete svom zaposlenom, a koji su Vam prebačeni od strane države, morati da platite još oko 18.000 dinara poreza i doprinosa za period u kom niste radili. 

Na ovo dodajte da se radi o periodu za koji ste već regulisali poreze i doprinose kroz njihovo odlaganje, i dobijete – dvostruko oporezivanje za period u kom niste ni radili ni zarađivali novac, za radnika koji takođe ništa nije radio u tom periodu! 

Odgovori nadležnih 

Kao što smo već pomenuli, Privredna komora Srbije je na naš upit dala svoje tumačenje, iz kog je jasno da ovo davanje ima tretman bilo kog drugog davanja radnicima, što znači da se na njega plaćaju sve dažbine 

 

 

Nakon toga, u pitanjima postavljenim ministru finansija, saznali smo dve stvari: da se olakšice moraju radnicima uplatiti u mesecu u kom su dobijene, ali ne i za taj mesec, već može i za neki naredni mesec. 

 

Nažalost, kada smo ponovo postavili pitanje Privrednoj komori oko dvostrukog oporezivanja, oni su nam odgovorili toliko da nam daju odgovor, a iz njihovog odgovora je bilo jasno da ni oni nisu sigurni kako će tačno da se odlažu porese obaveze, kako ne bi bile dva puta plaćene.

 Problemi sa radnicima 

Kao što su mnogi od vas već i iskusili, zaposlene ne zanima sva ova problematika. Oni su sa televizije čuli da se dobija po 30.000 dinara za svakog radnika za tri meseca, i već su počeli da traže „svoje plate“. Ne žele da čekaju ni maj, u kom bi zarade trebalo da legnu na račune koji su u međuvremenu otvoreni. 

Na kraju, ispalo je da će mere, koje su najavljivane kao velika pomoć privredi, da nam predstavljaju dvostruku glavobolju: sa jedne strane, da dva puta platimo poreze i doprinose za period u kom nismo radili, a sa druge strane, da nas posvađa sa radnicima koji traže 30.000 dinara koje su im obećali na televiziji, i koji nemaju razumevanja za nše probleme sa tih „poklonjenih“ 30.000 dinara

Situacija je malo lakša tamo gde je jeidni zaposleni ujedno i vlasnik. Ali, ako ne bude oprezan, i taj preduzetnik će da umesto obećanih 30.000 dinara da dobije samo oko 12.000 dinara, kada plati sve poreze i doprinose. 

Ima li rešenja? 

Ukratko rečeno, niko za sada nije siguran. 

Obavezujućeg uputstva Ministarstva za sada nema, iz Privredne komore ćute jer ni oni očigledno nemaju pojma šta bi odgovorili, a svi ostali koji pišu o ovoj temi ili izbegavaju da o ovom problemu pišu jer nemaju pojma šta bi napisali, ili nisu ni svesni ovog problema. 

Ipak, mi smo se potrudili, u saradnji sa stručnjacima za pravo, knjigovodstvo i poresku administraciju, da dođemo do mogućih rešenja kojima bismo premostili ovu prazninu.

 Napominjemo da, dok ne dobijemo zvanično tumačenje (a trudićemo se da ga dobijemo pre uplate prve rate pomoći!), ne možemo da garantujemo da će ovo rešenje biti prihvaćeno i od strane nadležnih. 

Ali možemo da garantujemo da je rešenje koje su za Vas sastavili stručnjaci, tako da ne bi trebalo da bude problema pri primeni ovih koraka. 

Šta treba da se zna pre preduzimanja ovih koraka? 

Prvo, za svaki mesec porezi i doprinosi dospevaju odmah po završetku meseca. Plata može da se isplati i kasnije, ukoliko se radnik sa tim slaže. 

Takođe, ove isplate, kao što smo već pisali ranije (link) ne mogu da se iskoriste ni za kakve druge svrhe sem za isplate zarade radnicima, i moraju da se potroše u mesecu u kom su primljene. 

Dalje, kao što smo već rekli, mesec za koji primite pomoć od države ne mora da bude i mesec za koji isplaćujete zaradu radniku. Ovo je bitno ako ste im zarade za mart već isplatili.

 

Na kraju, svaka isplata radniku za sobom povlači isplatu poreza i doprinosa, sem u određenim slučajevima. 

Koji su koraci da se regulišu zarade a da ne dođe do dvostrukog oporezivanja? 

Ovde postoje dve situacije: Da ste isplatili primanja za mart mesec, i da niste. 

Ukoliko ste primanja radnicima za mart mesec već isplatili, kada jednom budete dobili pomoć od države, iskoristite je za isplatu narednih meseci. 

Potrebno je da se u isplati napomene da se isplaćuje neto dohodak, i to za tačno određeni mesec. Ovo je potrebno radi izbegavanja dvostrukog oporezivanja. 

Ukoliko se uzme da su porezi i doprinosi za mesece za koje plaćamo već regulisani odlaganjem jihovog plaćanja, ovaj iznos od 30.000 dinara će se računati kao neto zarada, koja je isplaćena nakon regulisanja poreza i doprinosa. 

Na primer, ako ste martovsku platu isplatili, pomoć koju dobijete za mart možete da iskoristite da biste isplatili aprilsku zaradu. Treba imati u vidu i da, ako majsku pomoć isplaćujete kao junsku zaradu, za mesec jun ste i dalje dužni da obračunate i platite poreze i doprinose, jer oni nisu pokriveni. 

Ukoliko primanja za mart niste isplatili, moguće su dve situacije: Da imate radnika koji ima razumevanja za Vašu situaciju (ređe), i radnika koji Vas zove i zahteva „svoje pare“. 

Ovu drugu situaciju možete da rešite na način koji jeste malo komplikovan, ali koji će da Vas poštedi glavobolje kasnije. 

Sa tim radnikom možete da sklopite ugovor o zajmu na 30.000 dinara, koji će da Vam bude vraćen onda kada mu isplatite platu. 

Na taj način ćete da izbegnete uplatu pre dobijanja pomoći i kasnije glavobolje kad pomoć konačno stigne. 

Ukoliko je radnik imao razumevanja za Vašu situaciju, i strpljenja da Vas sačeka da mu isplatite dohodak, onda mu plate uplaćujte onim redom kojim će da stiže pomoć. 

Problem mogu da Vam naprave i u poreskoj administraciji, i u inspekciji rada i u RFZO, jer je pitanje kakva će tumačenja ove uredbe oko pomoći oni dobiti. 

Ukoliko se to i bude desilo, veoma je važno da reagujete pravovremeno i odmah pošaljete odgovore, odnosno žalbe na bilo kakvo rešenje koje Vam sitgne od njih. 

Zbog toga smo gore i postavili odgovore na naše upite od Privredne komore, gde se vidi da oni već imaju tumačenje da je isplata ovih 30.000 dinara podložna oporezivanju. 

Zbog toga su ovi koraci, iako mogu da deluju banalno i da se podrazumevaju sami po sebi, veoma bitni, jer samo tako sutradan možete da branite stav da ste poreze i doprinose platili unapred, a da ste platu isplatili kasnije, uz pristanak Vaših zaposlenih. 

Da li nam je zaista sve ovo bilo potrebno? I šta nakon Korone? 

Umesto da nam svima ova uplata od 30.000 dinara donese olakšanje u nenormalno teškim vremenima, donela nam je samo nove glavobolje. 

Umesto da se bavite svojim poslom, morate da razmišljate o pravnim i knjigovodstvenim aspektima ove pomoći, da ne biste bili oporezovani dva puta. 

Uz to, možete da dođete u situaciju da se posvađate sa radnicima. 

Kao što smo već napomenuli u tekstu (link), problem naše branše jeste u tome što je svaki pojedinac za sebe, umesto da se ujedinjein borimo za svoja prava. 

Ovo nema veze ni sa aktuelnom vlašću, niti sa bilo kakvom politikom.

Ovo je zdrava borba, koja postoji svuda u svetu, kroz predstavljanje pred organima vlasti, i saradnju sa vlastima na rešavanju problema u branši. 

 

Zbog toga je portal Lepota i Zver, u saradnji sa svojim stručnim timom, rešio da pruži besplatnu pravnu pomoć svakome iz naše branše ko bi mogao da ima problema zbog pogrešne primene ovih mera pomoći. 

 

 

Potrebno je samo kontaktirati nas, i dati dokumentaciju. Napominjemo da je bitno sa ovim što pre doći, jer su rokovi izuzetno kratki, a Poreska uprava ima pravo da veoma brzo zamrzne račun i blokira ga da bi naplatila svoje kazne. 

 

Drugo, pokrenućemo akciju kako bi se naša branša konačno organizovala, i kako bi se i naš glas čuo. 

 

Problemi postoje na svkaom koraku: radnici, poreski tretman, razne inspekcije, nedostatak zakona, neregistrovana konkurencija, loši proizvodi bez odgovarajućih standarda, i generalno nezaštićenost svakog pojedinca iz branše. 

 

Naša branša je predugo bila ignorisana i neuređena. Vreme je da se to promeni. Ove mere su samo poslednji događaj u nizu zbog kog treba da strahujemo. 

 

Umesto da uz sebe imamo advokate, knjigovođe, stručnjake za poreze, nekoga da nas savetuje oko inspekcija i uslova rada, i na kraju nekoga da iznosi naše probleme pred nadležne organe i traži rešenja, imaćemo jedno mesto koje će da zastupa sve nas. 

 

Ovoga puta ne kao pojedince koje je lako ignorisati, nego kao skup, koji će da ima snagu da se izbori za svoja prava i interese. 

 

Pozivamo Vas da nam u komentarima kažete šta mislite o ovoj ideji. Ako imate i drugih ideja ili sugestija, svaka je i više nego dobrodošla. 

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

NAJČITANIJE

Otvaranje frizerskog salona Otvaranje frizerskog salona

Kako da otvorim Beauty centar ili frizerski salon? 14 saveta za uspeh u 2021.

BUSINESS

marketing saveti marketing saveti

50 saveta za uspešan marketing vašeg beauty centra

MARKETING

Kako pobediti u dizajniranju salona (čak ako je to i vaš prvi salon)

INNOVATIONS

kućni salon kućni salon

7 osnovnih saveta za pokretanje uspešnog kućnog salona

MENADŽMENT

Connect