Connect with us

MENADŽMENT

Šta bi trebalo da znate o milenijalcima i generaciji Z?

milenijalci, generacija z

U poslednjoj deceniji, milenijalci i generacija Z postali su radna snaga, unevši ogromne promene u poslovnu kulturu i procese. Vrhunska osobina vlasnika beauty i spa centara je da  moraju znati o svakoj generaciji kako bi gajili radno okruženje koje zadržava, osnažuje i motiviše zaposlene mlađih generacija.

Razlika između milenijalaca i generacije Z

Mnogi koriste termin „Milenijalac“ kao način da negativno i kolektivno opišu mlađu odraslu osobu koja je „lenja i opsednuta tehnologijom“. Međutim, studije pokazuju da su milenijalci daleko od lenjih i da postoje neke ključne razlike između milenijalaca i najnovije generacije koja tek postaje radna snaga, odnosno, generacija Z. Generacija milenijalaca rođena je između 1980. i 1994. a generacija Z između 1995. i 2010 godine. Na osnovu izvora, postoji malo preklapanje, gde neki istraživači navode da su milenijalci rođeni do 2000. godine. Iako su obe generacije pripadnici digitalnog sveta, milenijalci  su iskusili period pre pametnih telefona koji im nisu bili početna svakidašnjica kao generaciji Z.

5 stvari koje treba znati o milenijalcima

Za razliku od svojih prethodnika, radne navike milenijalaca potiču od  predanih roditelja, strukturiranog života i interakcija sa različitim ljudima i kulturama.

 

Vole rad u timovima. Milenijalci su odgajani sa stavom „mogu“ i uspevaju tokom rada u timovima. Štaviše, milenijalci imaju iskustva sa uspešnim timovima i naučeni su da veruju da timovi mogu postići više.

 

Traže povratne informacije. Milenijalci žele da ulože svoje vreme u lični i profesionalni razvoj i neprestano traže povratne informacije kako bi podstakli uspeh.

 

Oni žele fleksibilnost. Milenijalci  su naučeni da žongliraju nekoliko aktivnosti poput sporta, putovanja, filantropije, porodičnih okupljanja itd. Očekuju zdravu ravnotežu posla i života. Oni takođe traže fleksibilno radno vreme koje je manje rigidno od uobičajenih 9-5.

 

Oni žele strukturu i karijeru. Ova generacija se poziva na strukturirani način života i cene savete mentora. Sa strukturom dolazi do planiranja i organizacije, a kao rezultat toga, milenijalci su motivirani dugoročnim karijernim putem.

 

Dobri su u umrežavanju. U digitalnom dobu, milenijalci su postali najpovezanija generacija u istoriji, a dobro su upućeni u e-poštu, poruke, tekstualne poruke i internet. Ako njihove potrebe nisu zadovoljene na poslu, poslovni kontakti, prijatelji i nove prilike za posao su samo nekoliko ključnih faktora.

 

5 stvari koje treba znati o generaciji Z

Prvi zaista digitalni domoroci, generacija Z ima preduzetnički i nezavisni duh koji se razlikuje od milenijalaca.

 

Koriste trenutnu zahvalnost. Sa mobilnim uređajem u ruci, generacija Z koristi se  trenutnim pristupom informacijama, ljudima, proizvodima i još mnogo toga. Pored toga, uz medijske platforme kao što su YouTube i Twitter, generacija Z koristi brži sažetak informacijama.

 

Prilagodljivi su. Prilagođeni na  brzinu tehnologije koja se stalno menja, generaciji Z je lako da se privikne na  promene i zna kako da svoj fokus prebaci na sledeću najbolju stvar. Znaju da odbace proizvode i procese ako su na ivici da postanu zastareli.

 

Oni su konkurentni. Dok su milenijalci više fokusirani na timove, istraživanje pokazuje da pripadnici generacije Z žele da se sudi po njihovim zaslugama. S obzirom da su iskusili trendove koji se brzo menjaju u tehnologiji, ova generacija takođe razume da postoji potreba za stalnim usavršavanjem kako bi ostali relevantni.

 

Oni su nezavisni. Želja generacije  Z povezana je sa njihovom konkurentnošću i oni radije rade sami. Sa preduzetničkim duhom i željom za finansijskim uspehom,  generacija Z je visoko motivisana i voljna da naporno radi na ostvarenju svojih snova.

 

Oni žele komunikaciju licem u lice. Uprkos stereotipu da će generacija Z komunicirati samo putem pametnog telefona, ona voli da razgovara licem u lice. 53% pripadnika generacije Z izjasnilo se da više voli komunikaciju preko trenutnih poruka ili e-pošte.

 

Kako zajedno funkcionišu milenijalci i generacija Z?

83% milenijalaca u radnoj snazi su već menadžeri. Prema najnovijim studijama, milenijalci veruju da će generacija Z biti prilagodljiva kao što su oni bili. Dok milenijalci i generacija Z nastavljaju da rade zajedno, moći će da kombinuju svoju tehnološku prilagodljivost i želju za timskim radom radi daljeg usvajanja mobilnih uređaja, društvenih medija i drugih tehnologija komunikacije i angažovanja kako bi povećali poslovni uspeh.

 

Pored toga, veliki faktor unutrašnjeg i spoljnog uspeha beauty i spa centara biće mogućnost prihvatanja svake generacije i njihovih sposobnosti. Na vlasnicima i menadžerima je da primete , slušaju, zanemaruju stereotipe i dopuste da svaka generacija iznese svoje snage kako bi podstakla dugoročni rast poslovanja.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Advertisement

NAJČITANIJE

Otvaranje frizerskog salona Otvaranje frizerskog salona

Kako da otvorim Beauty centar ili frizerski salon? 14 saveta za uspeh u 2021.

BUSINESS

marketing saveti marketing saveti

50 saveta za uspešan marketing vašeg beauty centra

MARKETING

Kako pobediti u dizajniranju salona (čak ako je to i vaš prvi salon)

INNOVATIONS

kućni salon kućni salon

7 osnovnih saveta za pokretanje uspešnog kućnog salona

MENADŽMENT

Connect