Connect with us

BUSINESS

NEIZVESNOST I STRAH VLADA BEAUTY BRANŠOM!!! DA LI VLADINE MERE VAŽE I DA LI SU DOVOLJNE DA BEAUTY BRANŠA PREŽIVI CORONU?

NEIZVESNOST I STRAH VLADA BEAUTY BRANŠOM!!! DA LI VLADINE MERE VAŽE I DA LI SU DOVOLJNE DA BEAUTY BRANŠA PREŽIVI CORONU?

Nakon što smo se konsultovali sa drugim strukovnim udruženjima iz drugih privrednih grana, videli smo da ne samo da svi delimo iste probleme, već i iste nedoumice. 

 

Jedna od tih nedoumica je i šta će da znače najavljene mere Vlade Republike Srbije i koji će da bude njihov efekat. 

 

Kao i uvek, s obzirom na odgovornost koju imamo prema svima iz industrije, izlazimo ne samo sa analizom najavljenih mera, već i sa predlozima kako da se poboljšaju, što će da koristi svim branšama.

 

Kao što smo već pisali , nakon što prođu vanredno stanje i kriza izazvana virusom, suočićećmo se sa činjenicom da dva do tri meseca nismo radili, niti smo ostvarivali bilo kakve prihode.

Tada smo u tekstu i pretpostavili, mere koje se budu donele ublažiće jedan deo udara koji je naša grana industrije pretrpela, dok neće biti pokriveni gubitak zarada, plaćanje poslovnog prostora, porezi i doprinosi i slično. 

Ovo je svakako velikim delom posledica nedostatka organizovanosti industrije, za razliku od ostalih branši gde se njihova udruženja aktivno bore.  Ipak, ove mere predstavljaju kakvo – takvo olakšanje u periodu koji nas je sve drastično pogodio i treba ih pozdraviti. 

Pre pisanja o merama, moramo naglasiti da se ograničavamo na ono što je najavljeno¸i da još uvek ne postoji ni objavljeni program ni uredba ili bilo koji drugi akt Vlade u kome bi konkretno pisalo koje su mere, uslovi i potrebna dokumentcija. 

Činićemo sve što je u našoj moći da pomognemo branši da brzo stane na noge.

Kada se takva dokumenta budu objavila, magazin Lepota i Zver će se ovoj temi vratiti, jer je tema koja je najznačajnija za sve nas. 

 

ŠTA PODRAZUMEVA NAJAVLJENA POMOĆ PREDUZETNICIMA?

 

Mere koje su najavljene se mogu raspodeliti u tri sektora:

 

        poreska odlaganja,

        finansijska pomoć za isplatu plata, i

        povoljni krediti za obrtna sredstva.

Prva mera je odlaganje dospelih poreskih i sličnih obaveza za 2021. godinu. 

Ovo se odnosi na poreze i doprinose na zarade, poreze na prihod od samostalnih delatnosti, akontacije poreza na dobit u drugom kvartalu, i oslobađanje davalaca donacija od obaveza plaćanja PDV-a. 

Prema najavama, poreske i sve ostale obaveze će da se odlože najranije za početak 2021. godine, i postojaće mogućnost isplate poreskih obaveza u ratama.

Sa stanovišta mera olakšanja, moramo naglasiti da ove obaveze nemaju previše smisla. S jedne strane, kao što ćemo videti kasnije, priznaje se da u ovom periodu nismo radili i nismo ostvarivali prihod, i daje nam se pomoć za isplatu plata. 

Sa druge strane, od nas se i dalje zahteva da na plate koje nismo isplaćivali i koje nismo bili u mogućnosti da isplaćujemo platimo poreze, doprinose i ostala opterećenja. 

Kao što smo videli, mogućnosti za oslobađanje od poreskih obaveza postoje, jer su davaoci donacije oslobođeni plaćanja PDV za proizvode koje doniraju.

Stoga, morao se naći način da se obaveze, odnosno makar deo obaveza, otpiše, jer ne postoji bilo kakva ekonomska logika da se plaćaju opterećenja na platu koju vlasnik preduzeća nije bio u stanju da isplaćuje zbog zabrane rada usled epidemije. 

Nadajmo se da će se u konačnoj verziji ovih mera naći način da se ova velika nepravda ispravi i da se u potpunosti oslobodimo poreskih i drugih obaveza, u celini ili makar delimično, za vreme za koje je vladalo vanredno stanje i za koje nismo bili u stanju da normalno poslujemo.

Druga mera je direktna isplata novčanog iznosa od tri minimalne plate po zaposlenom (to je nešto oko 90.000 dinara). 

Za sada nije dato više detalja oko ove vrste pomoći – na koji način će se isplaćivati, da li će podlegati posebnim porezima i doprinosima jednom kada se isplati radnicima i slično.

Ono što jeste poznato je da su kriterijumi za isplatu ove vrste pomoći da je poslovna jedinica svrstana u mikro, malo ili srednje preduzeće (ovo obuhvata preko 90 posto naše industrije). 

Onima koji su razvrstani u velika preduzeća isplatiće se 50 procenata minimalne zarade po zaposlenom.

Ova mera je svakako za pohvalu i biće od ogromne pomoći svim vlasnicima. 

Ostalo je još da se razjasni par detalja – da li će se mera odnositi i na vlasnike koji su ujedno i jedini zaposleni u svojoj firmi, da li će se plaćati porezi i doprinosi kada se ova pomoć prenese zaposlenima, koji je način prijavljivanja za ovu vrstu pomoći i u kom će se vremenskom periodu isplatiti celokupan iznos pomoći. 

Ali svakako, ako ova mera ne bude opterećena dodatnim poreskim i ostalim opterećenjima, biće od ogromne pomoći za svakog poslodavca.

Treća mera je podsticaj privredi kroz jeftine kredite za likvidnost i obrtna sredstva.

Mera je razdvojena na direktne kredite i bankarske garancije. Prema sadašnjim najavama, radi se o kreditima do 5 miliona dinara za preduzetnike i mikro pravna lica, do 25 miliona za mala pravna lica i do 50 miliona za srednja pravna lica. 

Krediti će se isplaćivati iz Fonda za razvoj, uz minimalnu kamatu, i sa rokom otplate od 36 meseci, uz grejs period od 12 meseci. 

Bitno je napomenuti da će rok za prijem zahteva za ove kredite biti ograničen do kraja 2020. godine, odnosno do isteka sredstava koja su predviđena za ove namene.

Ova mera je, kao i prethodna, apsolutno za svaku pohvalu. Ono što bi bila naša sugestija jeste da se poprilično komplikovana procedura u Fondu za razvoj i količina potrebne dokumentacije mogu prilagoditi brzini koja je potrebna da bi novac mogao da se što pre „upumpa“ u poslovanje. 

 

Prema našim iskustvima, dokumentacija i procedura u Fondu za razvoj su nepotrebno komplikovani za kratkoročne kredite za likvidnost ili obrtna sredstva.

Druga sugestija bi bila da bi bilo dobro razmisliti o rokovima na koji se novac pozajmljuje, a koji su relativno kratki. Usled tako kratkih rokova, rate su prilično visoke.

Na primer, ako bismo pozajmili 10.000 evra, to je oko 1.200.000 dinara u dinarskoj protivvrednosti. Ne uzimajući iznose kamate koje još uvek ne znamo ali koji svakako neće da budu visoki, rok zastoja otplate je 12 meseci, dok je rok vraćanja 36 meseci. 

To znači da imamo 24 meseca da vratimo kredit od 1.200.000 dinara jednom kad istekne grejs period. Kada to podelimo, dobije se 50.000 dinara mesečno, što uopšte nije mali iznos mesečnog troška, uzimajući u obzir sve ostale troškove poslovanja. 

Uz to što u potpunosi podržavamo ovakav način podsticaja privredi, posebno preduzetnicima, mikro i malim preduzećima kojima je izuzetno teško da dođu do povoljnih kredita, moralo bi da se razmisli o produženju roka otplate kako korisnici kredita ne bi opet zapali u začarani krug gde jure jedan kredit da bi otplatili drugi.

 

 

Izvor: Privredna komora Srbije

Uslovi  za dobijanje ovih podsticaja jesu da za vreme vanrednog stanja nije otpušten nijedan radnik, kao i da tražilac mera podsticaja nije prestao sa radom pre 15. marta 2020. godine, odnosno pre proglašenja vanrednog stanja.

Ovo je u potpunosti opravdano, imajući u vidu cilj ovog velikog paketa pomoći.

Kao što smo već najavili, portal Lepota i Zver će nastaviti da prati ovu temu, kako bismo mogli da Vam pružimo celokupnu informaciju jednom kada se donesu konkretne uredbe i kada se budu znali svi detalji oko celog paketa pomoći. Stoga, zapratite nas.

Podsećamo i da, dok traje vanredno stanje, izlazimo u susret svim čitaocima i dajemo besplatne pravne savete. Pitanja nam možete postaviti ili putem Facebooka ili u inboks, uz naglašavanje da želite da ostanete anonimni.

Advokat Aleksandar Radovanović

2 Comments

2 Comments

 1. Snežana

  08/04/2020 at 18:50

  Imam registrovanu frizersku radnju i kao vlasnik i direktor sam jedini zaposleni radnik. Da li imam pravo na državnu pomoć, s’obzirom da sam 25.03 2020g privremeno zatvorila radnju?

 2. Advokat Aleksandar Radovanovic

  09/04/2020 at 08:54

  Poštovana, kao što smo već napisali, za sada nemamo potpune informacije, dok se uslovi za pomoć i kredite ne objave u formi nekog zvaničnog dokumenta.

  Prema onome što je za sada najavljeno, nije verovatno da možete da očekujete neku vrstu pomoći sem eventualno odlaganje dospelih obaveza.

  Ovo zbog toga što je cilj pomoći podsticaj onima koji su isplaćivali plate za vreme varednog stanja, što kod Vas nije bio slučaj.

  Ipak, ovo ne znači da nećete moći da se prijavite za odlaganje poreskih obaveza ili za povoljne kredite za likvidnost ili za obrtna sredstva.

  Svakako da ćemo da objavimo još jednu analizu gde ćemo da pokrijemo i sva pitanja koja budemo dobili, jednom kada se ove mere budu objavile u zvaičnoj i obavezujućoj formi.

  Zato pratite naš portal i slobodno postavite pitanja u vezi svih nedoumica koje imate, na koja ćemo odogovriti u skladu sa dostupnim informacijama.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Advertisement

NAJČITANIJE

Otvaranje frizerskog salona Otvaranje frizerskog salona

Kako da otvorim Beauty centar ili frizerski salon? 14 saveta za uspeh u 2021.

BUSINESS

marketing saveti marketing saveti

50 saveta za uspešan marketing vašeg beauty centra

MARKETING

Kako pobediti u dizajniranju salona (čak ako je to i vaš prvi salon)

INNOVATIONS

kućni salon kućni salon

7 osnovnih saveta za pokretanje uspešnog kućnog salona

MENADŽMENT

Connect